IJzer in water is niet schadelijk voor je gezondheid. Toch is het van groot belang het ijzergehalte in de gaten te houden, te blijven meten én het uit het water te halen. Het brengt namelijk wel verschillende andere problemen met zich mee. In Nederland geldt: maximaal is 0,2 mg/l ijzer in drinkwater. Maar hoe pak je dat aan, het ijzergehalte meten? En hoe komt de stof überhaupt in water terecht? We leggen het je uit.
Hoe komt ijzer in water terecht?
IJzer komt voor in mineralen in de natuur. Denk aan magnetiet, hematiet en sideriet. Door verweringsprocessen komt het element in water terecht. Daarnaast komt ijzer in water terecht als gevolg van waterbehandeling. In eerste instantie zie je dat niet direct, maar de smaak van water wordt er heel slecht door.
Wat is het effect van ijzer in drinkwater?
IJzer in drinkwater levert geen gevaar op voor de volksgezondheid. Echter kan het wel problemen veroorzaken. Het reageert bijvoorbeeld op theïne in thee, koffie en alcoholische dranken. Het resultaat? Zwarte slib.
Daarnaast kan ijzer vlekken veroorzaken in wasgoed, op servies en een verkleuring van waterarmaturen zoals kranen. Ten slotte brengt het te veel ijzerverstoppingen teweeg.
In Nederland is zeer strenge wet- en regelgeving omtrent drinkwater. Het maximaal toegestane ijzergehalte is 0,2 mg/l.
Het ijzergehalte meten
Het meten van het ijzergehalte in water doe je met een daarvoor bestemde analyzer. Vaak wordt ijzer in combinatie met mangaan gemeten. Dit is een andere belangrijke parameter bij drinkwater. De Aztec 600 colorimetrische ijzer analyzer maakt nauwkeurige controle van ijzer verwijderingsprocessen.
We zetten een aantal kenmerken van de analyzer op een rij:
- Zeer nauwkeurig in het meten van ijzer in drinkwater
- Realiseert tot zes metingen per uur
- Is uitgerust met intuïtieve software en grafisch kleurenbeeldscherm
- Bied je de mogelijkheid ruim te besparen op het gebruik van chemicaliën
Wil je meer weten over het meten van het ijzergehalte in water?
Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag verder.